Az élet védelme érdekében másodikként csatlakozik a Litéri Egyházközség a „Szent Péter esernyője program”-hoz. A „Szent Péter esernyője program” Dr. Eőry Ajándok népegészségügyi programjának része, amely megoldást biztosít a kényszerhelyzetben lévő, elkeseredett, leendő édesanyák számára gyermekük biztonságos és névtelen elhelyzésére.
  Az országban elsőként a kistarcsai plébánán hozták létre az Élet-kápolnát, amelyben egy befogadó üvegszekrény és mózeskosár található, amelybe a Szűzanya oltalmába és Szent Péter esernyője alá névtelenül elhelyezheti újszülöttjét a nehéz helyzetben lévő édesanya.

Bővebben: http://www.bfuzfoplebania.hu/liter/index.html

2014. március 23-án a csepeli rendelőintézet előterében egy saroknyi részt vett birtokába a Csepeli Lelkészkör. Ezen a helyen kívülről elhelyezhetik az újszülött csecsemőjüket azok, akik megtartani nem akarják. A helyet felszentelték és szimbólikusan, ahogy mi is a kistarcsai plébánián oltalom kápolnának tekintették és fölé helyezték Szent Péter esernyőjét, egy piros pöttyös esernyő formájában.

A kezdeményezés, mint megtudtuk Németh Szilárd polgármester úrtól származik, aki szívén viseli, hogy Csepel a gyűlölet szigetéből a szeretet szigetévé változzon.

Dr. Eőry Ajándok

Mikszáth gondolatmenetét követve, de mai szóhasználattal élve "ernyő program"-nak hívhatjuk ezt a kezdeményezést, mely az egyház felelősségvállalását mutatja a társadalmi igényre, hogy „egyetlen élet se vesszen el” Magyarországon.

Ezzel jelentős mozgalmat indítunk, hiszen a társadalmi összefogás egyházi felelősségvállalással párosul.

Ha csak egy életet megmentünk, már nem éltünk hiába, különösen igaz ez az újszülött életre, akit megillet az élethez való jog.

Reményünk szerint ezek a gyermekek később nem szenvednek hiányt abból, hogy nem ismerik a szüleiket és hálásak lesznek a katolikus egyháznak is.

Dr. Eőry Ajándok

December 29-én ünnepi szentmise keretében áldotta meg Bíró László tábori püspök és Katona István egri segédpüspök számos hívő jelenlétében a templom mögött található Élet-kápolnát. Ebben egy befogadó üvegszekrény és mózeskosár található, amelybe a Szűzanya oltalmába Szent Péter esernyője alá névtelenül elhelyezheti újszülöttjét a nehéz helyzetben lévő édesanya. A riasztóberendezés pedig azonnal jelez a templom védelmét is ellátó Pestor szolgálatnak, akik négy percen belül kiérnek és a kórház újszülött osztályára juttatják a csecsemőt.

Az országban elsőként nálunk a kis­tarcsai plébánia vállalja fel egy nem kívánt gyermek befogadását, és szerető családhoz történő juttatását. A programot később az egész Kárpát-medencére kiterjesztenék.
A „Szent Péter esernyője program” Dr. Eőry Ajándok népegészségügyi programjának része, amely megoldást biztosít a kényszerhelyzetben lévő, elkeseredett, leendő édesanyák számára.

 

Újszülöttmentő-programot indított a katolikus egyház december 29-én. Az aprószentek ünnepét követő napon a kistarcsai templomnál a szentmise keretében Bíró László püspök felszentelte azt a 'befogadó kosárkát', amelybe Szent Péter esernyője alá névtelenül elhelyezheti újszülöttjét a nehéz helyzetben lévő édesanya, a riasztóberendezés pedig azonnal jelez a helyi kórházban.

Kistarcsán a katolikus templom mögött állították fel az ország első, úgynevezett befogadó kosárkáját. A babamentőhelyen teljesen anonim módon helyezheti el újszülöttjét a nehéz helyzetben lévő édesanya, a riasztóberendezés pedig azonnal jelez a helyi kórházban. A programot Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regénye ihlette.

Az országban elsőként a kistarcsai plébánia vállalja fel egy nem kívánt gyermek befogadását, és szerető családhoz történő juttatását. Magyarországon ez az első olyan csecsemőmentő, amelyet az egyház hozott létre. A programot később az egész Kárpát-medencére kiterjesztenék - derült ki a Kossuth Rádió műsorából.

Dr. Szócska Miklós egyetemi docens, az egészségügy átalakításának szakértője, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára levele:

December 29-én útjára indul a "Szent Péter esernyője program". Az aprószentek ünnepét követő napon  a  kistarcsai  templomnál  délelőtt  10 órakor  a szentmise keretében  Bíró László  püspök  felszenteli azt a "befogadó kosárkát", amelybe a Szűzanya oltalmába Szent Péter esernyője alá névtelenül elhelyezheti újszülöttjét a nehéz helyzetben lévő édesanya.

Az országban elsőként a kistarcsai plébánia vállalja fel egy nem kívánt gyermek befogadását, és szerető családhoz történő juttatását.

A "Szent Péter esernyője program" Dr. Eőry Ajándok népegészségügyi programjának része, amely megoldást biztosít a kényszerhelyzetben lévő, elkeseredett, leendő édesanyák számára.

http://www.magyarkurir.hu/program/utjara-indul-szent-peter-esernyoje-ujszulottmento-program

2012. december 29-én 10:00-kor

–az aprószentek ünnepét követő napon-a kistarcsai templomnál kerül felszentelésre ez a szépséges „befogadó kosárka” Szent Péter esernyője oltalmában.

Felszentelés Facebook Event

Napi hír, hogy május 5-én (2011) halott babát találtak egy óbudai telephelyen a szemét közé rejtve egy mosóporos dobozban. Az ország jelen szörnyű állapotának javításában a római katolikus egyház részéről –melynek én is tagja vagyok- megfontolandó lépésként terjesztettem elő a következőt 2011. májusában.

A levelemnek lett foganatja. 2012 februárjában Bíró László püspök atya jelenlétében az Életvédő Fórumon tarthattam előadást „Szent Péter esernyője, mint életvédő kezdeményezés a nem kívánt újszülöttek méltó befogadására plébániákon” címmel.
Közhasznú Alapítványunk –az „Egészség Biztonság” – támogatásával elkészült az alábbi fából faragott építmény, melynek készítője Györgypál Imre erdélyi asztalos, és –a kihelyezése után- a tetejébe kerül majd az esernyő.

Szent Péter esernyője

Simon András Grafikái

  • 4
  • 2
  • 1
  • 5
  • 6
  • 3
Previous Next

Zene a csend

Zene a csend,
s benne fogantál te is,
mint öröktől áldott gondolat.
Titkok ölében ringó gyermek,
engedd hát szeretni önmagad.

(Simon András)

Simon Andras Grafikai